sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Tieteetöntä (talous)politiikkaa


1. Kuten valtakunnankontrolleri on jo useaan otteeseen sekä blogissaan että kirjassaan Epätieteellistä politiikkaa ( http://nomerta.net/Epatieteellistapolitiikkaa_PA_Nomerta_2013.pdf)  todennut, poliittinen päätöksenteko ei perustu tutkimukseen eikä kunnollisiin selvityksiin, vaan lobbareiden ja poliittisten virkamiesten ideologisiin ilmoituksiin. Nyt uusliberalististen valtionvarainministeriön virkamiehet ovat antaneet jumalallisen ilmoituksen siitä, montako miljardia pitää leikata. Tästä sitten ”keskustellaan” ennen vaaleja ja niitä jotka eikä halua viilata ja höylätä, pidetään kerettiläisinä, jotka ristiinnaulitaan epäuskottavina. Ns. taloustoimittajat eivätkä poliitikot tai virkamiehet perustele lainkaan sitä mihin oikeastaan koko leikkauksen välttämättömyys pohjautuu. Valtiontalous kun ei ole sama asia kuin kansantalous eikä yritystalous sama asia kuin valtiontalous. Tätä perusasiaa eivät ymmärrä VM:n uusliberalistiseen uskoon kastetut ns. asiantuntijat, joilla on jäänyt kaikki kansantaloustieteen luennot väliin tai unohduksiin.

Suomen Pravda eli Helsinskyn Sanomat antoi maaliskuussa 2015 yllättäen tilaa ns. toisinajattelijalle eli henkilölle, joka tutkii kansantaloutta tieteellisesti, professori Pentti Haaparannalle. Haaparannan mukaan Suomen talouspuheet ovat aivan epä-älyllisiä. Kiristävä politiikka on nimenomaan lisännyt velkaantumista, tätähän on todistanut mm. nobelisti Paul Krugman. Koska Suomi saa pitkäaikaista velkaa negatiivisella reaalikorolla, velkaelvytys voisi nykytilanteessa jopa rahoittaa itsensä tai ainakin kääntää velkasuhteen laskuun, kun talouskasvu piristyisi. Koska valtiontalous ei ole sama asia kuin kansantalous, niin valtiontalouden ns. leikkauksen aiheuttavat kustannuksia ja lamaa kansantalouden puolella... liian vaikea juttu siis itseään talousasiantuntijoiksi kutsuville.

Akateeminen tutkimus ei tue kiristyspolitiikkaa, mutta se ei ekonomistipapistoa hätkähdytä. Hesarin jutusta ei tyypilliseen suomalaiseen yhteiskuntakeskustelun mukaan tullut mitään keskustelua, koska täällä eletään väärien keisareiden scifimaailmassa, eikä keisareiden asemaa saa keikuttaa ”asiattomalla keskustelulla”. Eliitti haluaa painaa sammutetuin lyhdyin tunneliin... ja katsoa paljonko itse ehtivät hamuamaan ennen kuin paukkuu. Ekonomistipapisto manaa meille ikuista pääsiäistä, mutta ylösnousemusta ei lupauksista huolimatta ole tulossa.



2. Moni muukin on ymmärtänyt, ettei Suomen eduskuntavaaleilla ole mitään merkitystä tulevan politiikan suunnan suhteen. Ainoa asia, missä sillä on vaikutusta, on tulevien ministeripaikkojen ja muiden poliittisten suojatyöpaikkojen täyttämisessä. Käytännössä tulevat vaalit ovat siis ihan turha tapahtuma. Aikoinaan oli tapana nauraa ns. reaalisosialisten ja muiden diktatuurimaiden vaaleille, kun oli vain yksi ehdokas, joka sai liki 100 % äänistä. Suomessa on parikymmentä puoluetta, mutta vaalien jälkeen jatketaan niin kuin ennenkin ”business as usual”, koska asiat on jo sovittu jossain muualla: VM:ssä, kabineteissa, lobbausjärjestöjen kanssa sekä korporatiivisen kolmikannan konklaavissa. Hyvä Suomi!

Italiassa on jo kehitetty uudissana kuvaamaan eurooppalaista näennäisdemokratiaa, demokratian ja diktatuurin yhdistelmää, democratura. Tässä demokratuurissa kansalaiset luulevat vaikuttavansa asioihin äänestämällä, mutta tosiasiassa vaaleilla ei ole mitään merkitystä, koska IMF, EU:n komissio, valtiollinen eliitti ja sen valtaideologiat ajavat ”ainoan vaihtoehdon ” politiikkaa vaaleista viis veisaten. Se on sukua suomettumiselle, vahvan markan politiikalle ja maailman parhaalle pankkikriisin hoidolle. Kyseessä on siis todellinen suomalainen innovaatio, vaihtoehto, joka on syönyt kaikki muut vaihtoehdot jo kohdussa. Globaalit uusliberalistit keksivät ”ainoan vaihtoehdon” vasta paljon myöhemmin. Kun kyseessä on ”vaihtoehto” jolle ei ole edes vaihtoehtoja, niin voiko sitä edes kutsua vaihtoehdoksi? Eikös se ole pikemminkin pakko?

Tilanne Suomessa on hieman samankaltainen kuin silloin, kun Kekkoslovakian kaudella kaikki muut puolueet paitsi Perustuslailliset, SMP ja Kristillinen Liitto asettivat Urho Kekkosen ehdokkaakseen varmistaakseen mahdollisuuksiaan seuraavaan hallitukseen tai ainakin sopiviin virkanimityksiin. Kristillisdemokraatit oppivat menneellä hallituskaudella laulamaan tehokkaasti valtiovarainministeriön tollojen uusliberalistisia lauluja ja SMP:n perillinen Persut ovat jo myyneet perseensä jo puupääteollisuudelle ja VM:lle, jotta vaalirahat juoksisi ja hallituspaikka odottaa. Tilanne on siis siinä mielessä vielä pahempi kuin vuoden 1978 vaaleissa, että kaikki eduskuntapuolueet, ehkä Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta (ennen vaaleja, vaalien jälkeen kaikki voidaan tarvittaessa myydä )laulavat VM:n ja Davosin kestävyysvajepuheita kuin YYA-liturgiaa konsanaan. Vain pienpuolueet, joiden kannatus pidetään vaikenemalla mm. kansantaloudellisista tutkimuksista, naurunalaistamalla ja kirjoittamalla lehtiin etukäteen ketkä eduskuntaan pääsevät sekä jatkuvasta huolesta ns. hukkaäänistä ( jos kansa äänestäisikin ihan oikeasti mitä haluavat, eikä niitä jotka on jo julistettu etukäteen kansanedustajiksi), eivät ole persettään myyneet. Jos pienpuolueilla olisi jotain valtaa ja todellista pyrkyä hallitukseen, niin perse olisi myyty jo moneen kertaan. Kyseessä on siis demokratuuri, jossa kaikki puolueet, joilla on jotain mahdollisuuksia hallitukseen ovat ”ymmärtäneet realiteetit”. Ei ole siis mikään ihme, että äänestysprosentti tulee entisestään laskemaan. Todellinen oppositio tässä maassa on eduskunnan ulkopuolella ja demokratia kansan ulottumattomissa.



3. Työeläkejärjestelmästä ei ole vaalien alla puhuttu mitään, vaikka itse Ziizuz-Nalle Walhroos otti esille kirjassaan etuusperusteiset eläkkeet talouden ongelmana. Tiettävästi ainoa poliitikko, joka aiheesta puhuu on KHT-tilintarkastaja Pauli Vahtera (ps.). Hän on laskenut Eläketurvakeskuksen esittämien lukujen mukaan, että ETK:n rauhoittelustrategiassa BKT ja reaalipalkkasumma kasvaisivat joka vuosi 1,8 % vuoteen 2080. Jos veroja ei korotettaisi, suomalaisten keskimääräinen ostovoima 3,4-kertaistuisi vuoteen 2080. ETK laskelmat ovat aivan huteralla pohjalla, lisäksi ne pitävät sisällään työeläkemaksujen eli käytännössä verojen jatkuvan nousun. Vuonna 2012 TyeL-maksu oli 22,8 % ja tänä vuonna jo 24,70 % . ETK:n vuoden 2013 raportin mukaan 25 %:n raja piti saavuttaa vasta viiden vuoden päästä vuonna 2020. Ei ole vaikeaa arvata, että työeläkemaksu on vuonna 2020 lähempänä 30 %: kuin 25 %:ä. Jos lasketaan muutos vuodesta 2012 vuoteen 2015, se oli 1,9 %, joten vuodessa on noussut 0,63%. Jos meno jatkuu samana, Tyel-maksu on vuonna 2020 24,7 +0,63*5 = 27,9 %. BKT:n nousua edes 1,8 % ei ole näköpiirissä vuosiin, eikä palkkasumma tule nousemaan, koska työllinen väki vähenee, eikä töitä ole.

Eläkerahastojen arvo on virallisesti noin 171 miljardia euroa. Todellisen eläkevelan määrä riippuu laskentatavasta ja käytetystä korkokannasta. Eläkkeistä on tiettävästi rahastoitu noin 25 %, mikä merkitsee noin 700 miljardin eläkevelkaa ja siitä yli 500 miljardia on katettava tulevilla eläkemaksuilla. Laskuharjoitus on mykistävä, niin mykistävä, etteivät poliitikot halua puuttua eläkepolitiikkaan, vaikka juuri tämä pyramidihuijaus on upottamassa maan kansantalouden.

Hesarin artikkelissa professori Haaparanta otti esille myös eläkejärjestelmän ongelmat: Suhdanneongelmista voi tulla rakenteellisia, kun ihmiset syrjäytyvät työmarkkinoilta, resurssit menevät hukkaan ja potentiaalinen kasvu heikkenee. Edellisen laman jälkeen työllisyysaste ei ole koskaan palannut entiselleen. Jos sama ilmiö toistuu, eläkejärjestelmämme romahtaa.

Mitä tähän sanovat työeläkeveljet ja muut korporatiiviset vallananastajat? Ei mitään, koska maailman paras eläkejärjestelmä – se perustuslaiton pyramidihuijaus – on yhtä vakaa ja pysyvä kuin Neuvostoliitto.




Lähteitä:


Talousprofessorin mukaan puolueet, ekonomistit ja järjestöt ovat väärässä: "Suomen talouspuhe täysin epä-älyllistä"
Professori Pertti Haaparanta ihmettelee vaatimuksia julkisen talouden leikkauksista
Talous 22.3.2015 8:48
Paavo Teittinen


Eläkeketjukirjepyramidin sytytyslanka palaa jo

16 Maa 2015
Kirjoittanut Pauli Vahtera | 26 Kommenttia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti