maanantai 11. elokuuta 2014

Valtioneuvoston villi vuosi


Valtakunnankontrollerikin on jo saapunut takasin masiinan ääreen helteiden keskeltä. Johan on sattunut ja tapahtunut, joten mennäänpäs luvatusti valtioneuvostoasioihin:

1. Jee-niinku-twiit-Stubbin hallituksella on rapiat puoli vuotta aikaa sählätä asioita. Aika tun­tuu kyl­lä tämän valtioneuvoston kanssa ikuisuudelta. 1970-luvulla meillä oli  Sorsan nappu­laliiga (SDP), joista on sitten kehkeytyi valtiontalouden ja  pankkitoiminnan mämmäysjengi sekä poliittisten vir­kanimitysten ja rakenteellisen korruption nautiskeluporukka. Kaikkihan me ne tunnemme: Ulf Sundqvist, Seppo Lindblom ja Matti Louekoski –  Erkki Liikanen ja  Matti ”Ahmed Ahne” Ahde lit­tyi jengiin hieman jälkijunassa. Nyt meillä on  pääministeri Stubbin postmoderni juniorik­unta, Turhakunta (kok) eli tuttavallisemmin Turhikset, johon kuuluvat Stubbin lisäksi poliit­tisten virkanimitysten mestari, doctor Laura Räty ja K-kauppias Lenita Toivakka. Mitähän kaikkea tämä jengi ehtii sotkea, sen voi vain aavistella. Pääministerillä ei niinku näytä ole­van mitään sanottavaa maan taloudesta, Gazan tilanteesta ja Suomen asesopimuksista Israe­lin kanssa, Ukrainan hulinoista... jaa ehtihän  poika urheiluharrastusten seassa loihe lausu­maan, jotta  EU:n Venäjä-pakotteet eivät yhtään haittaa Suomea, kato kun me ollaan silleen kivasti mukana tässä uniuunissa....

2. Stubbin juniorikunnan esi-isä on rintamakarkuri ja osterikaartilainen Jyrki ”Boy” Katainen (kok), jota italialaiset kuvaavat Harry Potteriksi. Mitään muuta  yhteistä  kuin ulkonäkö pojilla ei valittavasti olekaan. Jyrki huispasi itsensä EU-komissaariksi ja jätti oman hallituksensa hommat, kunta- ja sote-uudistukset hoitamatta. Komissaari Käteinen on siis pikemmin – ainakin toistaksi – kuuluisampi siitä mitä hän ei hoida, kuin siitä mitä hän hoitaa tai on hoitanut. Hänellä on vielä pitkä matka niihin meriitteihin, joita potkupallomies ja taloustorakka Olli Rehn (kesk) sai aikaiseksi koko EMU-alueelle, kun antoi ensin Goldman Sachsin poikien kusettaa kunnolla ja sitten  kuristi raha-alueen talouden uusliberalistisin opein, erityisesti Kreikan kansantalouden keskiajalle. Kyllä Käteinen on uusliberalisminsa ulkoa opetellut, mutta siitä huolimatta hän ei ehkä tule pystymään saamaan kuin raunioittaja-Rehn.

3. Valtioneuvosto tai pikemminkin valtiovarainministeriö on selvityttänyt kuntaeläkkeiden rahoituspohjaa. ”Selvitys” julkaistiin 4.8. 2014. Ministeriön nettisivustolla todetaan, että ”Kuntaeläkkeiden rahoitus kestävällä pohjalla”. Se on aika komeasti sanottu, vaikkei kyseisessä paperissa ole oikeasti asiaa edes tutkittu, koska asialla on ollut EK:n entinen työeläkeveli,  juristi-VT Jukka Ahtela, joka polkaisi paperin parissa kuukaudessa konsulttiyhtiönsä katteeksi. Valtiovarainministeriö käynnisti kuulema selvityksen kesäkuussa  Kuntatyönantajien ja palkansaajakeskusjärjestöjen aloitteesta. EK:sta Jyri Häkämiehen kauden aluksi kenkää saanutta Ahtelaa ei ole unohdettu, koska  ministeri Risikko (kok) on KEVA-selvityksen lisäksi  ostanut häneltä tänä vuonna  myös työsuojelu- ja -terveysmallin valmistelun. EK-tovereita ja työeläkeveljiä ei unohdeta. Ahtelan entinen EK–pomo,  Turunkin asiat sotkenut entinen Ilmarisen hallitusmies Mikko Pukkinen (kok) pääsi suojatöihin konsultiksi Kuntaliittoon. Jyri Häkämies (kok/TEM) otti  Ahtelan tilalle työmarkkinajohtajaksi kaikkien eläke- ja sosiaaliturvakähmintöjen isän, EK:n  Lasse Laatusen, jonka suurimpiin urotekoihin kuuluu  yritysten Kela-maksun poisto. Kelan hallituksen jäsenenä Laatunen oli sitä mieltä,että Kelan rahoituspohja pitää murentaa.  Fantastista. Ahtela haki myös KEVA:n johtoon Ailuksen (kesk)  jälkeen, mutta ei tullut valituksi, koska isot pojat ovat läänittäneet sen  kokoomuksenkin suostumuksella kepuleille.

Ahtelan raportissa ei ole mitään perusteluja kuntaeläkeoptimismin pohjaksi, jos ei lasketa eläketurvakeskuksen ja muiden työeläkeveljien katteettomia puheita. Laskelmia ei ole teetetty rahoituksen professori Vesa Puttosella eikä eläkematemaatikko Olli Pusalla. Sitä neljän prosentti talouskasvua, joka vuosi, johon suurten ikäluokkien korporatiivinen eläkepyramidihuijaus perustuu, ei ole näkynyt eikä tulla näkemään vuosiin, ei  ehkä vuosikausiin tai vuosikymmeniin tulla näkemään. Konsultti Ahtelan raportin tärkein osa näyttääkin raportin otsikosta  huolimatta se, että Keva halutaan yksityistää.  Ensin tehdään Kevastakin työeläkeyhtiö ja sitten kaikki voivat vakuuttaa kuntien eläkkeitä ja Keva yksityisiä eläkkeitä. Mikä upea vedätys! Korporativiiviset Demari& sekoomustyöeläekeveljet haluavat päästä eroon  kepuli-Kevasta. Samalla tehdään koko järjestelmästä perustuslain vastainen. Nythän vain yksityisiin työeläkeyhtiöihin  kerättävät veroluontoiset maksut ja yhtiöiden harjoittama julkisen vallan toimet, kuten ihmisten sosiaaliturvasta eli eläkkeistä päättäminen on perustuslain vastaista. Keva on julkinen laitos, joten siinä ei ole perustuslaillista ongelmaan, vaikka muita ongelmia onkin. Kun perustuslain vastaiselle järjestelmälle pitäisi tehdä jotakin, niin  ex-EK-ekspertti esittää  Kevankin toiminnan muuttamista perustuslaittomaksi. Ilmeisesti eduskunnan TEL-puolue  ja perslakivaliokunta tulevat tämänkin kaappauksen hyväksymään. Kestämättömälle eläkejärjestelmälle ei sen sijaan tehdä yhtään mitään  ennen kuin suuret ikäluokat ovat päässeet nauttimaan siitä tarpeeksi kauan.  Fantsua, sano Stuppi.

4. Mätäkuun juttuihin kuuluu sekin, että kun  korkein hallinto-oikeus, KHO katsoi toukokuussa, että vakuutuslääkärit  käyttävät niin merkittävää julkista valtaa, joten heidän nimensä ovat julkista tietoa.  Niin pitkälle KHO ei päässyt, että olisi todennut yksityiset työeläkeyhtiöt ja siinä samalla vakuutuslääkäritoiminnan perustuslain vastaiseksi. Nyt vakuutusyhtiöt ovat laittaneet nettisivustoilleen asiantuntijalääkäreidensä nimet. Vaikka tämäkin on jo jonkinlainen parannus, niin ei se korjaa vakuutettujen asemaa, sillä  lääkäreiden  sidonnaisuudet eivät ole selvillä – ja mikä olennaisinta, miten he voisivat olla  riippumattomia  työnantajansa, vakuutusyhtiön intresseistä minimoida kulut ja hylätä mahdollisimman monta tapaturmakorvausta ja työkyvyttömyyseläkettä? Yhdysvalloissa asiantuntijalääkäreille on maksettu vakuutusyhtiön bonuksia sen mukaan paljonko hylkyjä on tullut. Suomessa ei ehkä olla vielä niin pitkällä, mutta talon sisällä kyllä tehdään selväksi, ettei kovin helposti hakemuksia tule hyväksyä.

Oman osansa tähän mielivaltaan on tuonut ns. vakuutuslääketiede, joka on sellaista ideologista sepustusta, joka ei ole tiedettä nähnytkään. Se on vakuutuslääkäreiden ja vakuutusyhtiöiden keksimä alibi olla hyväksymättä liian monta hakemusta. Tätä vakuutuslääketiedekerhoa eli Suomen vakuutuslääkärien yhdistystä johtaa Ilmarisen ylilääkäri Seppo Kettunen. Vakuutuslääkäreiden yhdistys, kuten  muutkin lääkäriseurat saavat rahoitusta lääketeollisuudelta. Yhdistys  järjesti mm.  Kipu vakuutuslääketieteen haasteena  -tilaisuuden  11.5.2012  lääkeyhtiö Pfizerin  tiloissa Helsingissä, Pfizerin puheenvuorolla ja Pfizerin illallisella. Koska ns. vakuuslääkäreillä on suhteet kunnossa lääketeollisuuteen he saattavat vaatia asiakkaitaan eli potilaitaan syömään turhia lääkkeitä. Ei siis ole mikään ihme, että  työeläkeyhtiöiden Eläketurvakeskus, ETK on ottanut lääketeollisuussidonnaisten asiantuntijoiden laatimat ”hyvän hoidon suositukset” eli ns. Käypä hoidot niin tosissaan, että niiden noudattamatta jättäminen johtaa työkyvyttömyyseläkehakemuksien  hylkäämiseen. Esimerkiksi HUS:n psykiatri-doctor ja THL:n kasvatti, Sami Pirkola on useaan otteeseen julkisuudessa toitottanut, että masennuslääkkeitä syödään liian vähän. Hän toimii Ilmarisen asiantuntijalääkärinä. Pirkola on vahvasti lääketeollisuussidonnainen, niin kuin koko Kansanterveyslaitoksen – THL.n ns. asiantuntijapsykiatrit. Näille asiantuntijoille ei tule mieleenkään, että se tolkuton depressiotablettien syöttäminen ei ole mitenkään vähentänyt eläkehakuisuutta eikä työkyvyttömiä, vaan jopa päinvastoin. Mutta onneksi ratkaisuksi on löytynyt vakuutuslääke”tieteellinen” menetelmä, jonka avulla hakijoita karsitaan kovalla kädellä käytännön keinoin. Vastikään selvitys osoitti, että työkyvyttömyyseläkehakemuksia hylätään yhä enemmän.

5. Ei siis mitään  uutta auringon alla, mutta hallitus ja työeläkeveljet kehottavat  ihmisiä tekemään enemmän töitä, vaikka  maassa on käytännössä puoli  miljoonaa työtöntä ja vajaatyöllistettyä, eikä yli 45-vuotiaille ole töitä tarjolla vaikkei olisi vajaakuntoinen.  Valtakunnankontrolleri toivoo, että vihdoinkin alettaisiin puhumaan oikeasta asiasta. Kun jatkuvasti eläkeuudistusneuvottelujen varjossa puhutaan siitä, että eläkeiän nostolla säästetään verorahoja, niin se ei todellakaan pidä paikkaansa. Se mitä sillä halutaan säästää on vain ja ainoastaan työeläkeyhtiöiden rahoja. Verotulot sen sijaan saattavat eläkeiän noston myötä jopa laskea, sillä ei ole olemassa ideaalitilaa, jossa nyt aikaisemmin eläköityvät voisivat työskennellä sinne korotettuun eläkeikään asti, vaan useilla yli 50-vuotiailla ei ole töitä ja loputkin ikääntyvät irtisanotaan seuraavassa YT-neuvottelussa tai uupuvat. Työikäiset työkyvyttömät pysyvät Kelan ja  sossun listoilla, kun eivät pääse työkyvyttömyyseläkkeille. Olemme siis menossa siihen tilanteeseen, että työeläkeyhtiön rahoja säästääksemme, aiheutetaan valtiolle ja kunnille lisämenoja ja vähennetään verotuloja, koska eläketuloista maksettavat verot ovat  enemmän kuin työttömyyspäivärahasta maksettavat verot. Ilmeisesti tavoitteena on pitkittää työeläkeyhtiöiden talouspyramidihuijauksen julkituloa....



Koska asioita on kertynyt, Valtakunnankontrolleri palaa valtioneuvoston viimeisiin villityksiin  vielä ensi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti