tiistai 4. maaliskuuta 2014

Poliitikot 60-luvun utopioissa



  1. Valtakunnankontrolleri päätti perehtyä eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan eli meidän maksamiin tulevaisuusselvityksiin kuultuaan, että siellä on haaveiltu SITRAn ja TEKESin tapaan muun muassa mummoja hoitavista roboteista ja ihmisten jatkuvasta terveysfasistisesta viestintäteknologisesta kontrollista. Selvitykset sisältävät ihan perusteltujakin utopioita nanoteknologista, robottilennokeista ja automaattiautoista, mutta varsinkin terveydenhuollon puolella utopiat ovat pelkkää dystopiaa. Lääketeollisuuden hellimä geenitäsmälääkitys on ykkösdystopia, joka mahdollisesti toteutuessaan tulee todella kalliiksi ja lisää medikaalisaatiota entisestään. Koska vain harvat taudit oikeasti ovat geneettistaustaisia, ei geenitäsmälääkitys ole muuta kuin uuskonservatiivinen utopia siitä, että geenit määräävät terveytemme. Lääketeollisuus on hikipäässä etsinyt masennus- ja syöpägeenejeä ja ilmoittanut ne jo löytäneensä yhdessä hikoilua ja asunnottomuutta aiheuttavien geenien kanssa. Toinen medikaalidystopia liittyy oman ”terveyden” tarkkailuun. Jo nyt on olemassa mobiliisovelluksia, joiden avulla voi mittailla verenpainetta, kolesterolia ja verensokeria ja laskea liikuntamääriä. Terveysfasismi on iskemässä IT-teollisuuden iloksi ihmisiä valvottaviksi ja vahtimaan itseään. Kun kolesterolilla, eikä pahemmin verenpaineellakaan, eikä edes lihavuudella ole juuri mitään tekemistä terveyden eikä sairauden kanssa, niin ihmiset aiotaan laittaa vahtikuurille ihan huvin vuoksi. Vast'ikään kävi ilmi, että yksinäisyys ja alhainen sosiaalinen pääoma ovat monikertainen riski liikalihavuuteen verrattuna sairastua ja kuolla ennen aikoijaan. Mutta kun yksinäisyyttä ei voi hoitaa geeniterapialla ja sosiaalista pääomaa ei voi lisätä mobiilisovellutuksilla, niin puuhastellaan sitten ”terveyden edistämisen” nimissä ihan toissijaisia asioita tietotekniikkafirmojen ja  lääketeollisuuden tulosten parantamiseksi.
     
  1. Ydinvoimateollisuus, jos mikä elää 1960-luvun unelmia ja siksi Suomen poliitikot ovat siitä niin innostuneita. Yhdysvalloissa on jo laskettu kuinka paljon ydinvoimateollisuus on nauttinut ja nauttii suoria ja epäsuoria tukia, eikä ole liiketaloudellisesti kannattavaa bisnestä ilman massiivista valtion subventiota. 1950-luvulla jo kyllä Suomen atomitulevaisuutta pohtinut professori Erkki Laurila hämmästeli yhdysvaltain uraaninrikastamista, jonka vaatima energiankulutus merkitsi sitä, että rikastetun U235:n hinnaksi tuli 15 dollaria grammalta. Näin suureen energiakustannukseen ei ollut varaa muilla kuin suurilla ydinasevaltioilla, jota pystyivät häivyttämään kustannukset varustelubudjetteihin. Laurilan huolet ja liiketaloudellinen kannattavuus unohdettiin, ja kun vielä riskit sosialisoitiin veronmaksajille ja YYA-sopimuksen hengessä ensimmäisen laitoksen toimitti Neuvostoliitto ja otti sitten jätteen vastaan tuottaakseen mukavia pommeja, niin bisneshän oli mitä mainiointa. Nyt kun uuden polven koereaktori Olkiluoto 3 on edelleen kesken ja maailmalla liikkuvien huhujen mukaan AREVA ei aio sitä edes rakentaa loppuun, niin Suomen hallitus haluaa meille venäläisen ydinasefirman atomimyllyn Ruotsin rajalle, vaikkei ole mitään tietoa siitä mihin ne jätteet tungettaisiin. Rosatom voisi tietysti vanhaan tyyliin viedä Hanhikiven jätteet Venäjälle Putinin pommitehtaisiin. Tämä edustaneet sitä pääministeri Käteisen mainostamaa vastuunkantoa ja vastuullista politiikkaa, jotta ongelmat jätetään lapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsen.... lapsille. Fantastista. 


  2. MOT:n talousanalyysi  voodoo-taloudesta ( sekin kumpuaa 1960-luvulta) osui nappiin, mutta jäi valitettavasti analyysissään puolitiehen. On kuitenkin piristävää havaita, että valtamediassakin saa sentään esittää valtadogmille vastakkaisia näkemyksiä. Surullista tässä on se, etteivät valtionvarainminsteriön ekspertit ja muut auktorisoidut ”talousasiantuntijat” tule muuttamaan näkemyksiään, koska heidän uskonnoksi muuttunut uusliberalistinen talousoppi ei anna myöden. Ei vaikka jo IMF.ssäkin on kurssia hieman reivattu, niin Suomen kansaa edustavat virkamiehen ajavat kansan nimissä kansaa kurjistavaa talouspolitiikka. Voiko enää orwellimaiseksi mennä?

MOT

Voodoo-talous otti vallan. Suomessa on toteutettu parikymmentä vuotta talousoppia, jota useat asiantuntijat kutsuvat voodoo-taloudeksi. Väristä riippumatta hallitukset ovat alentaneet niin yritys- kuin tuloverotustakin. 
 
 
4. Venäjän 60-lukulaiset pullistelut ovat saaneet älyvälkyimmät ”asiantuntijat”   vaatimaan Suomen NATO-jäsenyyttä. Samat herrat ovat kuitenkin sitä mieltä, että Venäjän valtion Rosatom on ihan hyvä ydinvoima-aseteollisuuden tuottaja. Eikös me liitytty turvallisuuspoliittisista syistä jo EU:hun? Se oli ainakin ohi eduskunnan EU-hakemuksen lähettäneen entisen satamasosiologin ja presidentin Manu Koiviston idea. Se samainen EU teki suuren virheen luvatessaan Ukrainalle yhtä sun toista jota ei voida pitää. Unionin ekspertit eivät ollenkaan ymmärtäneet sitä, kuinka tärkeä sotilastukikohta Krimin niemimaa on Venäjälle. Vaikka presidentti Putinin mielentilasta ja mielenterveydestä voidaan olla montaa mieltä, hän kuitenkin sattuu olemaan suuren naapurimaamme johtaja. (Eikä tässä nyt ihan vakuuttunut voi olla Suomenkaan ministereiden mielenterveydestä.) Mitenköhän NATO aikoisi tervehdyttää Putinin? Lähettämällä hänet CIA:n LSD-shokkiterapialeirille 1960-luvun malliin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti