torstai 22. kesäkuuta 2017

Tästä Orwell ei pystynyt edes haaveilemaanValtakunnankontrolleri on ollut kiireinen ja sen jälkeen pitänyt lomaa. Meno maassamme ja maailmassamme alkaa olla siinä pisteessä, ettei siitä voi tehdä edes satiiria, koska ne tekevät se itse. Mutta mukana ollaan:1.


Digihypehurmoksessa meille on uskoteltu, että kaikki mikä on digiä, on hienoa, edistyksellistä ja hyvää. On vain jäänyt kertomatta, kenelle se on hienoa, edistyksellistä ja hyvää. Digifirmat ja muut hypenakkikioskit ovat rahastaneet valtiota, kuntia ja yrityksiä. Tukirahoja ja löysiä hankevaroja on löytynyt jokaiselle hakijalle, joka on osannut kirjoittaa paperille ”tietoyhteiskunta”.
”Sujuvammat ja nopeammat lupa- ja luovutusprosessit vapauttaisivat myös yritysten panostusta varsinaiseen tutkimus- ja kehitystoimintaan.”Esineiden internet (IoT) vuotaa ja mahdollistaa sen, että ”äly”televisiot ja ”äly”paahtimet vakoilevat omistajiaan ja asukkaittaan. Microsoftin tai Googlen pilvipalveluihin yhteydessä olevat robottiautot voidaan hakkeroida ja kaapata. Palkkamurhaajien, vakoilijoiden, varkaiden ja profiloijien työ tehdään entistä helpommaksi. Jatkossa on parasta ostaa kotitalouskoneet kierrätyskeskuksesta tai poistaa netin käytön mahdollistavia osia uusista laitteista.

2.


Sote-tietojen rakentaminen yhteen isoon tietokantaan, johon tulee pääsy yhä useammalle toimijalle jo sinänsä vähentää potilaiden yksityisyydensuojaa – puhumattakaan näistä Windows-pohjaisista järjestelmistä, jotka ovat sekä tietosuojaongelma että potilasturvallisuusongelma. Kun hienona ideana on nimenomaan se, että potilaan strategiset tiedot ovat yhdessä tietokannassa, niin sen helppo jumittaminen kyberhyökkäyksellä nimenomaisesti estää datan käytön. Näin kävi jo Isossa-Britanniassa ja kotoisessa TYKSissä.


Suomessa sote-uudistukseen näyttää ns. valinnanvapauden eli valtion maksaman ja takaaman sotebisneksen lisäksi kuuluvan myös potilaiden eli kansalaisten yksityisyydensuojan ja itsemääräämisoikeuden murtaminen. Asiasta on puhuttu hyvin vähän julkisuudessa.


Sote-lakipaketin vanavedessä laadittiin eufemistisen nimen omaava lakiesitys: esitys laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastiedon tietoturvallisesta hyödyntämisestä. Laki on osa PM Pisälän (kesk.) norminpurkutalkoita, joiden tavoitteena kansalaisten oikeuksia polkemalla edistää oligarkkien sekä muiden kavereiden ja vaalirahoittajien bisnestä (sote, maankäyttö- ja rakennuslaki jne.). Nimestään huolimatta lain tavoitteena on se, etteivät kansalaiset voi enää estää potilastietojensa käyttöä ja myymistä kaikenkarvaiseen innovaatio- ja kehittämistoimintaan. Hallituksen mukaan kansalaiset eivät omista henkilökohtaisia tietojaan, vaan ne ovat valtion tai maakunnan kauppatavaraa. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Hannu Hämäläläinen veisteli asian ihan selvin sanoin: ”Malmikasasta kansalliseksi aarteeksi. Sosiaali- ja terveystietojen hyötykäyttö.” Hallitukselle kansalaiset ovat raaka-ainetta, jota voidaan myydä ja jalostaa mielin määrin.


Aikoinaan ranskalaiset sukututkijat luottivat yhdysvaltalaiseen geenitietofirmaan, jonka piti auttaa heitä löytämään sukulaisiaan. Geenitiedot päätyivät kauppatavarana lopulta ihan muihin tarkoituksiin, muun muassa rikollisten profilointitietokantaan. Digiaikana yksi asia on ihan päivänselvää: kaikki tiedot, jotka annetaan joko vapaaehtoisesti tai joiden käyttöä ei pysty estämään, ovat kauppatavaraa tavalla tai toisella. Tietojen leviämistä ei niiden omistaja pysty kontrolloimaan, jos ja kun Pandoran lipas on avattu. Hallituksen mukaan potilastietojen levittäminen asianomistajilta lupaa kysymättä lääkefirmoille ja digisotebisnesliiketoimialalle edistää demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Juhan hallitus laskettelee orwellimaista luikuria.


Hulppeimman vision tästä totalitaarisesta digisotebisneksestä antoi erään ns. ajatuspajan eli ideologisen pupputehtaan edustaja (ei Sitra tällä kertaa), jonka mukaan ruppukansa ei halua mitata itseään niin kuin pakko-oireiset paremman kansanosan idiootit, joten pitäisi löytää kannusteita kolesteroli-, verenpaine-, stressitason yms. mittauttamiseen siltä köyhältä ja sairaalta kansanosalta.


Kusipäisyyshän tulee automaattisesti mitatuksi, kun psykopaattis-pakko-oireiset mallikansalaiset hölkkäävät mittareidensa kanssa. Noh, funteeraussuojatyöläisen mukaan pitäisi joukkoliikenteeseen asentaa mittaustuoleja, joihin ruppukansa voisi istua antamaan valtiolle, lääketeollisuudelle ja digisotekehittäjille se, mikä heille kuuluu: virtuaaliset mittaustulokset. Palkinnoksi mittaustulosten luovuttamisesta hallintoalamaiset saisivat ilmaisen matkan joukkoliikenteessä. Ne jotka eivät tietojaan suostuisi luovuttamaan, joutuisivat pulittamaan matkansa (korotettuna). Upeaa! Mahtavaa! Taas tulee demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa edistettyä.
”Digitalisaatio on muuttanut merkittävällä tavoin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvän tiedon käsittelymenettelyjä ja luonut uudenlaisia mahdollisuuksia hyödyntää sitä.”
Turun Sanomien (TS 18.6. 2017) mukaan moni on biopankissa tietämättään ja lakimuutos mahdollistaa vanhojen näytteiden siirtämisen genomipankkiin vastoin omistajien tahtoa. Lakimuutos on tulossa eduskuntaan syksyllä. 2017.3.


Kuten valtakunnankontrolleri on jo todistanut, nykyinen terveydenhuolto ei perustu tutkimukseen eikä oikeasti näyttöön perustuvaan lääketieteeseen, vaan lääketeollisuussidonnaisten ns. asiantuntijoiden laatimiin arviovaltaan perustuviin ”hoito-ohjeisiin” eli eminenece based medicineen. Jopa 60–70% nykyisen terveydenhuollon diagnooseista, hoitotoimenpiteistä, mittauksista ja lääkityksistä on turhia ja/tai tehottomia tai jopa vahingollisia. Siksi on naurettavaa, että sotea ja tätä digihypesotebisnestä sekä potilastietojen myymistä perustellaan tietojohtamisella. Tiedosta ei ole mitään tietoa, kun virtuaalinumeroilla leikitään niin moternia, suorastaan postmoternia.


Näillä visionääreillä ja ex-perteillä ei ole edes tietoa siitä, että esimerkiksi kolesteroli-, masennus- ja osteoporoosilääkkeiden Number Needed to Treat, NNT on 100–300. Tai jos tietävät, niin eivät ymmärrä mitä se merkitsee. Helikobakteerin aiheuttaman infektion hoidon NNT on yksi (1), mikä merkitsee sitä, että jos sata potilasta lääkitään, niin kaikki parantuvat. Edellä mainittujen muotilääkkeiden osalta joudutaan lääkitsemään jopa 300, että yksi parantuisi. Tätä ei voi pitää edes fifty-sixty-matematiikalla tehokkaana hoitamisena. Yleisesti ottaen NNT:tä, joka on korkeintaan 10, on pidetty ”tehokkaana” hoitona, vaikka silloin jopa 90 % lääkityistä syö pillereitä turhaan.


Miljardien sote-säästöt saavutettaisiin pelkästään lopettamalla turha ja tehoton touhu. Mutta se on liian vaikeaa digihypehörhöjä, lääketeollisuutta ja digisotebisnes”guruja” kuunnelleille poliitikoille ja sote-ex-perteille. Parempi on edistää kaikenlaista bisnestä veronmaksajien rahoilla ja uhrata sairas & köyhä kansa virtuaalimittausten sekä plasebotoimenpiteiden ja -lääkitysten pakkoalttarilla.

4.


Kuten on käynyt ilmi, digitalisaatio merkitsee omien tietojen karkaamista bittiavaruuteen viranomaisten, markkinamiesten, rikollisten, tiedustelupalveluiden ja hakkereiden iloksi. Todellista kielellä hallitsemisen propagandan voittokulkua on ollut nimittää Googlen ja Windowsin vuotolaitteita ”äly”puhelimiksi. Näillä laitteilla seurataan, profiloidaan, paikannetaan, hakkeroidaan jne. Uusavuttomat uunot, ne diginatiivit tietty, digipeli-idiotismiin vihityt sivistymättömät kuluttajat, joista on niin kivaa tilata, ostaa, lainata, maksaa... ”äly”puhelimella ovat erityisesti tämän ”tietoyhteiskunnan” suojeluksessa. Karja mikä karja. Tästä Orwell ei pystynyt edes haaveilemaan.”Tiedon avoimuus ja oikeus tietoon vahvistavat demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa. Verovaroin kerätty ja tuotettu tieto asetetaan maksutta ja ajantasaisena käyttöön. Jos tiedon salaamiselle ei ole perustetta, se tuotetaan avoimesti saataville henkilötietojen suojaa vaarantamatta”


Valtakunnankontrolleri oli taannoin kassajonossa, kun kassaihminen kysäisi edellä olevalta tuttuun tyyliin, että oliko sitä bonuskorttia. Asiakas, keski-ikäinen mies oli liki tuohtunut ja ilmoitti ettei missään tapauksessa. Hän ilmoitti olevansa IT-alalla ja kertoi kuinka helppo erilaisia järjestelmien tietoja on yhdistellä ja ajaa ristiin. Alasta jotain ymmärtävänä valtakunnankontrolleri oli kassajonon tiedoista suorastaan voitonriemuinen, koska valtaideologia on tehnyt kansalaisten tietosuojan, yksityisyydensuojan ja järjenkäytön riisumisesta eli ns. digitalisaatiosta välttämättömyyttä, johon olisi syytä alistua vapaaehtoisesti tai kohta se tulee pakkomittauksina ja tietojen pakkoluovutuksina kotiin, bussiin, kadulle tai työpaikalle. Digi-sote on sotaa kansalaisia vastaan.


Keski-ikäisillä IT-asiantuntijoilla näyttää olevan vielä järki päässä, mutta start-up-diginakkikioskeilla rahastaville 20–30-vuotiaille on aivan samantekevää, minkälaisilla järjestelmiä he puuhaavat, kunhan on kivaa ja rahaa tulee. Kun vanhempi polvi lähtee eläkkeelle, ei edes Orwell pysty pelastamaan meitä tältä sivistymättömältä ”diginatiivi”pellepeliporukalta ja sen laatimalta pakko-oireiselta digi- ja sotefasismilta.Itsensä voi yrittää pelastaa käyttämällä oikeaa älyä oikeassa paikassa.
Lähteitä:


Hallituksen esitys laiksi sosiaali- ja terveystietojen tietoturvallisesta hyödyntämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
Hallituksen esitys HE 15 2017 vp
Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. 24.3.2017.Marja Penttilä, erityisasiantuntija, YTM,VT.Helena Raula, lakimies OTM,KTM.
TieTo hyvinvoinnin ja uudisTuvien palvelujen Tukena sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020.
https://julkari.fi/bitstream/handle/10024/125500/URN_ISBN_978-952-00-3548-8.pdf?sequence=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti